Hoe werkt Alice?

In een wereld die steeds digitaler wordt, waarin objecten, services en mensen constant met elkaar verbonden kunnen zijn, neemt Alice de rol van orchestrator in. Een combinatie van sensoren, de connectie met andere objecten en een makkelijk te gebruiken voice interface stellen Alice in staat constant op de hoogte te zijn van de actuele (zorg)behoeften van haar gebruiker.

 
 
Eenzaamheid.jpg

Verlichten van eenzaamheid

Om eenzaamheid onder ouderen te verlichten zal Alice zich ontwikkelen tot persoonlijk maatje. Ze kan uit zichzelf een gesprek aanknopen, zien wat de gebruiker aan het doen is en door haar omgeving te scannen is Alice ook in staat te reageren op situaties om haar heen.

Alice heeft ook een duidelijke sociale functie binnen een groep, hier kan ze helpen met het leggen van contacten tussen mensen.

Selfcare

Ondersteunen van zelfredzaamheid 

Alice zal ook ondersteuning bieden aan de zelfredzaamheid onder ouderen. Het zelfvertrouwen van ouderen zal hoog blijven wanneer men langer zelfstandig kan blijven en voor zichzelf kunnen blijven zorgen. Dit vergroot het gevoel van onafhankelijkheid onder kwetsbare ouderen.

Alice doet dit door de zorg op zichzelf te betrekken. Door het gevoel te wekken dat men voor Alice zorgt, zal de zelfredzaamheid van de gebruiker toenemen.

EcosystemAlice2.0.jpg

Afstemmen zorgomgeving en diensten

Vanuit deze behoeften zal Alice de gebruiker koppelen aan de services die op dat moment voor hem of haar relevant zijn. Of het nou gaat om het reserveren van een rolstoeltaxi, het laten bezorgen van boodschappen, het sturen van een WhatsApp bericht, of het inschakelen van medische hulp.

De technologische mogelijkheden zijn eindeloos. Samen met ouderen, verwanten, medisch professionals, -instellingen en andere partners willen we stap voor stap deze functionaliteiten opbouwen en uitbreiden. Zodat we écht iets betekenisvols kunnen maken!

 
 

Hoe garanderen we privacy? - De Robot Brain Server

De Robot Brain Server heeft ten doel de gebruiker veilig en onbespied te laten interacteren met een of meer sociale robots. De server staat in de kast en maakt verbinding met het Internet alleen als de gebruiker dat wil. De robots zijn op beveiligde wijze verbonden met de server, die alle zware programma’s draait, waaronder databeheer, beveiliging en kunstmatige intelligentie. De Brain Server leert dus wel over zijn gebruiker, maar deelt die informatie niet, tenzij de gebruiker dat wil. De informatie kan op een gelaagde manier gedeeld worden. Bijvoorbeeld medische informatie wordt gedeeld met de huisarts, maar niet met de zorgverzekeraar. Vakantieverhalen zijn open toegankelijk voor iedereen. En familiekwesties worden alleen gedeeld met de echtgenoot. De gebruiker bepaalt zelf wie wat mag weten van de gegevens die opgeslagen liggen in een datakluis bij de gebruiker in huis. De Brain Server is modulair opgebouwd, waarbij de gebruiker een programma kan vervangen door iets wat hij of zij beter vindt. De integriteit van de standaard programmatuur wordt gegarandeerd door een onafhankelijke stichting die de code controleert op fouten, virussen, marketing- en spionage-code.

Hoorn, J. F. (2018). The Robot Brain Server, design of a human-artificial systems partnership. In W. Karwowski, & T. Ahram (Eds.), Intelligent Human Systems Integration. Advances in Intelligent Systems and Computing, 722 (pp. 531-536). Berlin, Heidelberg: Springer. doi: 10.1007/978-3-319-73888-8_83; https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-319-73888-8_83

 
color paint.png